DE GROTE VERBORGENHEID

 

"Deze verborgenheid is groot; doch ik zeg dit, ziende op Christus en de Gemeente”  (Efeze 5:32)

 

Het huwelijk wordt een verborgenheid genoemd. Deze verborgenheid is groot! Deze zin ziet terug op wat we lezen in vers 31: "Daarom zal een mens zijn vader en moeder verlaten en zal zijn vrouw aanhangen; en zij twee zullen tot één vlees zijn”

Als mensen gaan trouwen, verlaten zij in zekere zin vader en moeder. Zij treden uit de beslotenheid van het huisgezin van hun ouders en hangen hun man of vrouw aan. Een zeer gewichtige stap. Dat twee mensen één zijn, is een geheim. Want wij mensen, zijn geneigd God en elkaar te haten, inclusief ook onze man en vrouw. Het is een bloem genoemd uit het paradijs, als mensen elkaar mogen en kunnen liefhebben. Er blijkt in onze dagen ook voldoende dat deze liefde onderling tussen man en vrouw gaat ontbreken. Niet alleen gebeurt dat als een huwelijk stuk loopt, het vindt vaak ook plaats binnen het huwelijk, als de een de ander onder te zware druk zet.

Daarom noemt Paulus het een geheim, een verborgenheid. Dit woord wordt wel gebruikt van andere zaken, zoals het evangelie bijvoorbeeld. Er is sprake van de verborgenheid des geloofs en de verborgenheid der godzaligheid. Dat zijn ook verborgenheden. Wie kan het evangelie verstaan als Gods Geest het niet verklaart en uitlegt? Wie bezit het geloof anders dan hij, die het geheim heeft verstaan?

De dromen van Nebukadnezar worden ook aangeduid als verborgenheden. De wijzen van Babel kenden het geheim niet. Ondanks al hun wetenschap en geleerdheid. Alleen Daniël kon het raadsel oplossen. Zo is ook de echte huwelijksliefde een verborgenheid: men weet het of men weet het niet!

Gaat u verder nog het volgende na:

Paulus zegt dat de vrouwen haar mannen onderdanig moeten zijn "in àlles”! Dat kan toch nooit, zo denken wij? En daarom wordt deze raad en dit bevel dagelijks door miljoenen verworpen. We leven tenslotte in de dagen van de emancipatie en die geest is ook onder ons doorgedrongen. Toch zou het goed zijn naar het woord van de apostel te luisteren. Dan wordt de man weer hoofd van het gezin.

Ja maar, dat kan toch niet? Dan wordt toch de vrouw onderdrukt? Lees dan eens vers 28: "Alzo zijn de mannen schuldig hun eigen vrouwen lief te hebben, gelijk hun eigen lichamen”.

Als de christelijke man zo leeft en omgaat met zijn vrouw, haar liefhebbende als zijn eigen lichaam, dan wordt de vrouw nimmer onderdrukt. Dan zullen beiden zich door het woord van God gebonden weten. Zeker, de moeilijkheden beginnen als we deze woorden niet ernstig meer nemen, of als een van beiden buiten het geloof staat. Dan ontstaat er een ernstig misverstand betreffende het huwelijk. Als Gods Woord dan geen heerschappij meer heeft, dan gaat men zich van alle kanten verkeerd gedragen.

Maar het blijft toch wel moeilijk om aan deze bevelen te voldoen? Uw man onderdanig zijn in àlles en uw vrouw liefhebben als uw eigen lichaam?

Ja, daarom noemt nu de apostel het een geheim. De wereld verstaat het niet. Maar, zegt hij dan ook, ik zeg dit, ziende op Christus en op de Gemeente.

Daar ligt het echte geheim. Want Christus verliet de hemel van licht en leven en trok naar een gevloekte wereld om Zich een vrouw te zoeken en te werven. Hij heeft haar aangehangen en werd één met die bruid. Hij vond haar in een staat van de grootste ellende. In Eva zien we het beeld van die kerk, die zich van God heeft afgekeerd. Deze vrouw was geheel onwillig om de Heere lief te hebben. Maar de Heere Jezus heeft Zijn bruid liefgehad als Zijn eigen lichaam. Hij heeft Zijn eigen vlees gehaat en Zijn bruid gekocht met de dure prijs van Zijn bloed.

Hij moest haar heiligen, want zij was volkomen onheilig. Hij moest haar reinigen door het bad des waters, dat ziet op Zijn bloed. Hij heeft Zichzelf voor haar overgegeven. En zo heeft Hij haar Zich heerlijk voorgesteld als een bruid, zonder vlek en rimpel. Toen kreeg Zijn bruidskerk een schoonheid, die al het menselijk schoon overtreft.

Deze Christus is het beeld van de man in het huwelijk die tracht gelijk te worden aan het beeld van Christus. Mannen en vrouwen behoren zelf tot de ontrouwe en trouweloze mensen, voor wie de Zaligmaker Zijn leven moest geven om hen te kunnen vinden. Wie dat gaat verstaan, kan zijn vrouw van harte liefhebben. Dat gaat altijd nog maar met vallen en opstaan, maar het beginsel is gegeven.

En de verloste gemeente heeft haar bruidegom lief en is Hem onderdanig in alles. Dat is hèt grote geheim.

"Daarom, gelijk de Gemeente aan Christus onderdanig is, alzo ook de vrouwen aan haar eigen mannen in alles”. Zie vers 23. Hebt u dat geleerd? Christus onderdanig zijn in àlles? In grote en kleine dingen? Of is de kerk ook in dit opzicht geëmancipeerd? Zo zien we dat het huwelijk een heerlijk beeld is van de verhouding tot Christus. Gelukkig de mens, die het geheim, het geklank kent.

Dan is het christelijk huwelijk een rijke stimulans voor het vertrouwen op Christus en dan is die verhouding tot Hem de grondslag van het huwelijk. Het is van den beginne alzo geweest!